Search

92% van de coronadoden had ook een chronische ziekte

"Op Twitter pleitte Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open VLD) om een doktersbezoek niet uit te stellen, want '92% van de coronadoden heeft een chronische ziekte'. Ampe mailt ons de bron van de '92 procent' waarover ze tweette. Het gaat om een rapport van Sciensano van juni 2020.

'Die studie beschrijft het profiel van Belgen die in het ziekenhuis werden opgenomen met covid-19 tot 14 juni', zegt dokter Koen Blot van Sciensano. 'Van 70% van hen hebben we gegevens verzameld door middel van vragenlijsten aan het ziekenhuispersoneel.'


Daaruit blijkt dat '8% van de overleden patiënten geen bestaande gezondheidsproblemen meldt'.

In een tabel wordt de comorbiditeit - het tegelijk voorkomen van twee of meer aandoeningen bij één persoon - meer in detail bekeken. Zo had 22% van de coronadoden onderliggend een chronische nierziekte, 19% een chronische longziekte en 4% een chronische leverziekte.

In de lijst met twaalf aandoeningen staan ook hart- en vaatziekte (52%), hoge bloeddruk (50%) en obesitas (6%).

We leggen de lijst voor aan hoogleraar endocrinologie Chantal Mathieu (KU Leuven). Zij is stellig: 'Alle aandoeningen op die lijst zijn wel degelijk chronische ziekten. Het zijn ziekten waar je niet ván zult sterven, maar waar je méé zult sterven.


Zie in de link het rapport van Sciensano van JUNI 2020. https://covid-19.sciensano.be/.../COVID-19_THEMATIC...

Er is dus al sinds juni 2020 geweten dat 92% van de corona overlijdens een ( andere ) chronische ziekte hadden.

Heeft zij dit kenbaar gemaakt in een persmededeling ? Neen.

https://www.knack.be/.../article-longread-1662857.html...0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en