Search

De experten zijn het niet eens...


Marc Van Ranst : https://pnws.be/plots-gaat-alles-goed-of-toch-niet/


"Momenteel liggen er 2.614 coronapatiënten in de ziekenhuizen (-9 procent), van wie er 795 op de afdeling intensieve zorg liggen (-11 procent). Tussen 25 april en 1 mei hebben elke dag gemiddeld 2.953 mensen positief getest op Covid-19, wat 16 procent minder is dan een week eerder. Als we weten dat we weer voor 7 procent meer zijn gaan testen – gemiddeld 46.914 testen per dag – dan is het duidelijk dat we afdalen naar de vallei van het rijk de vrijheid. Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,92, wat betekent dat de epidemie aan kracht afneemt. De positiviteitsratio is gedaald naar 7,2 procent. Dat wil zeggen – weet je nog – dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 7,2 positief blijken te zijn.

Ziezo, data vragen om voorspellingen, en wie is daar beter in dan Marc Van Ranst. Het lijkt alweer even geleden dat hem hoorden. Doch, Marc is nog altijd dezelfde rots in de branding. Bij ‘HLN LIVE’ geeft hij duiding bij de cijfers. “Alle cijfers dalen, maar dat doen ze maar met 10 procent”, aldus de viroloog. “Dat betekent dat je er 45 dagen over doet om een halvering te krijgen. Idealiter wil je dat sneller zien gaan.” Dat zou willen zeggen dat we midden juni nog altijd boven de de 1.000 nieuwe besmettingen per dag zouden zitten.

Vanwaar die daling en vanwaar het plotselinge optimisme? En hoe zou het met die onfortuinlijke Indiërs zijn die Van Ranst een dag voor het Overlegcomité ontdekte in een bus? De teneur lijkt anders, het geweer is van schouder veranderd.

Volgens de viroloog is de verspreiding van de Indiase variant zeer beperkt gebleven. Als oorzaak van de huidige dalende trend kijkt Van Ranst voornamelijk naar de vaccinaties. Maar hij geeft ook nog een waarschuwing. Niet apocalyptisch zoals voorheen, maar eerder poëtisch: “Toeristische hotspots zijn ruilmarkten voor die virussen. Dan moet ik er geen tekening bij maken dat dat op vele manieren ons land zal binnenkomen. Met die realiteit zullen we moeten omgaan.”


Geert Molenberghs : https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/geen-1-miljoen-maar-3-5-miljoen-besmettingen-in-belgië/ar-BB1go6hk?ocid=msedgntp


"Op donderdag 6 mei bereiken we in België normaal gezien de kaap van 1 miljoen bevestigde coronabesmettingen. In werkelijkheid zijn het er echter nog veel meer, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/­UHasselt).

"Die 1 miljoen bevestigde gevallen zijn een zeer grote onderschatting", vertelt Molenberghs aan Het Laatste Nieuws. De bevestigde besmettingscijfers die elke dag gerapporteerd worden, zijn immers een stevige onderschatting van de werkelijkheid. "Mensen weten soms gewoon niet dat ze besmet zijn, omdat ze geen symptomen hebben. Of ze voelen wel iets, maar laten zich niet testen. Dat is een realiteit. Als we dat doortrekken tot vandaag zitten we nu vermoedelijk ergens tussen de 3 en de 3,5 miljoen echte besmettingen in ons land."

In 2020 reflecteerden de cijfers zeker niet de werkelijkheid, dit komt door een falend testbeleid, stelt Molenberghs. "Tijdens de eerste golf wisten we aanvankelijk niet hóé we moesten testen en daarna bleken er ook niet genoeg reagentia te zijn. Eind maart en begin april werd zo amper 1 op 50 tot - in het beste geval - 1 op 30 gevallen geïdentificeerd. Naar eind april en mei toe hebben we dat wat op orde gekregen en sindsdien is de schatting dat we eerder richting van 1 op 5 tot 1 op 3 gaan", verduidelijkt Molenberghs bij HLN de cijfers die een vertekend beeld geven.


------------------------------------------------------------------

3.500.000 besmettingen en slechts 2.614 in het ziekenhuis ( met een gemiddelde van 46.914 testen per dag ).

Mmmm... wat is er mis met dit plaatje ?

1 comment

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en