Search

Het coronavirus muteert: is het nu een andere ziekte geworden en zullen de vaccins nog werken?

“Het zou me niet verbazen als dit virus dan een soort gewoon verkoudheidachtig coronavirus wordt.” zegt viroloog Timothy Sheahan van the University of North Carolina in het tijdschrift Nature.

Bron: Nieuwsblad, GVA en Telegraaf 26.09.2020 (volledig artikel onderaan deze post)

" Het corona virus muteert "


Dit is geen nieuws. Dat wisten we in maart/april al.

Toen werd er in de pers gesproken over : het Chinees virus, de Italiaanse variant, de Franse variant .... en zijn er ook behoorlijk veel artikelen verschenen waarin wetenschappers verzuchtten dat het moeilijk was om het virus te isoleren omdat het constant muteerde en zij dus ook niet konden inschatten hoe het virus zou evolueren.


Er zijn ondertussen al 7 varianten van het corona virus in kaart gebracht.

De eerste (Chinese) op 13.01.2020 en alle andere vanaf 31.08.2020 en data nadien (niet geïsoleerd volgens de gouden standaard maar we weten wel al dat er minstens 7 varianten bestaan die allemaal sterk lijken op het Mers en Sars-Cov1 virus).


Of de experimentele vaccins die in de maak zjin nog zullen werken ? Tja...


NOOT : in een eerdere post heb ik een rapport gepost waarin beschreven staat wat de vaccins die in de maak zijn precies zijn :

" in laboratorium synthestisch klonen van anti-lichamen die ons lichaam al zelf aanmaakt " maw we zullen ingeënt worden met anti-lichamen die ons preventief zouden moeten beschermen tegen een virus......


-----------------


Het volledige artikel:


Het coronavirus muteert: is het nu een andere ziekte geworden en zullen de vaccins nog werken?


Als er in rampenfilms mutanten opstaan, is dat meestal reden voor paniek. Dat het coronavirus muteert, lijkt dus iets om ons zorgen over te maken. Een schrikbeeld is dat een andere virusvariant in staat is om mondmaskers en handzeep te slim af te zijn. Maar is dat ook zo? Vijf vragen over het veranderende Covid-19-virus.


1. Is het virus van de tweede golf anders? Deels wel. In een voorpublicatie van een grote Amerikaanse studie blijkt deze week dat vrijwel alle aangetroffen virussen in de regio Houston inmiddels van één specifieke variant zijn, die op een miniem onderdeel afwijkt van het oorspronkelijke virus uit Wuhan.

“Die verschuiving vond zeer snel plaats in een kwestie van slechts een paar maanden”, aldus James Musser van het Houston Methodist Hospital, die samen met anderen de studie uitvoerde. Zij zijn niet de eersten die zich hierin verdiepen. Epidemiologen houden zich al sinds het begin van de uitbraak bezig met deze mutatie. Het vermoeden groeit dat virussen met deze mutatie snel terrein winnen ten koste van de oudere versies. 2. Wat is het verschil? Het verschil is heel klein. Een coronavirus is 120 nanometer groot, dat is acht keer zo klein als een bacterie. Je nagels doen er twee minuten over om die afstand te groeien. De bekende spijkertjes op het virus zijn nog kleiner. In die uitsteeksels is door een kopieerfout, een mutatie, een miniem onderdeel gewijzigd. Het aminozuur asparagine (D) is vervangen door een ander aminozuur, glycine (G). Het kost enige fantasie om dit als een ’grote verandering’ te zien. Maar de onderzoekers vermoeden wel degelijk een effect.

3. Welk effect? Maatregelen zoals mondmaskers en handen wassen werken net zo goed tegen de mutant. Maar als een virus dan toch overstapt op een andere mens, heeft een agressieve variant mogelijk betere kansen om je ziek te maken. “Virusstammen met de G-variant zijn mogelijk beter in staat om gastheercellen binnen te gaan”, aldus Musser. “Dat resulteert mogelijk in een betere verspreiding.” De glycine-variant lijkt beter te gedijen op zowel het longweefsel als in de hogere luchtwegen, zoals de neus en de keel, stelt hij.

Maar er bestaat nog groot verschil van mening onder experts of de snelle verspreiding van de G-variant is te danken aan grotere besmettelijkheid. Weinig experts denken dat de G-mutant gevaarlijker is. Nick Loman van de University of Birmingham, die onderzoek doet naar het genoom van Covid-19, zegt dat er geen verband bestaat met overlevingskansen van patiënten. Ook is er geen verschil met de opnameduur in het ziekenhuis. “Het effect lijkt zich toe te spitsen op de overdraagbaarheid.”

4. Is een vaccin straks waardeloos? Bij de firma Janssen in het Nederlandse Leiden maken ze zich weinig zorgen over de verschillende types. In proefdieren was in elk geval niet te zien dat bepaalde virusvarianten zich niet lieten afstoppen door het kandidaatvaccin, zegt een woordvoerder. “We zullen nieuwe varianten ook testen op neutralisatiegevoeligheid (hoe makkelijk het virus kan worden uitgeschakeld, red.).”

Het kan nodig zijn om vaccins jaarlijks aan te passen zodat ze effectief blijven. Maar dat zal de komende jaren waarschijnlijk sowieso nodig zijn om de razendsnel ontwikkelde vaccins beter te maken. Chinese experts benadrukten vrijdag nog dat het genenpakket van het nieuwe coronavirus vrij stabiel blijft en dat de werking van vaccinkandidaten niet op losse schroeven staat.

5. Kan het virus verder muteren en is dat erg? Er zijn al duizenden varianten van het virus. Meestal is het een verschil van slechts een handvol van de 30.000 ’dna-letters’ waaruit het genoom is opgebouwd.

Veruit de meeste mutaties hebben weinig tot geen invloed, een enkeling wel. Virussen muteren aan de lopende band, net als levende wezens. Het coronavirus muteert dan nog relatief langzaam, ongeveer vijf keer trager dan bijvoorbeeld een griepvirus. Het hiv-virus muteerde nog sneller en dat maakt het zo moeilijk om er een vaccin tegen de bouwen. Daar is corona te sloom voor. Het is goed mogelijk dat Covid-19 dankzij mutaties een blijver is, zegt viroloog Timothy Sheahan van the University of North Carolina in het tijdschrift Nature. Honderd procent immuniteit door onze eigen afweer of een vaccin is in dat scenario geen haalbare kaart, maar de kracht van Covid-19 zwakt wel af. “Het zou me niet verbazen als dit virus dan een soort gewoon verkoudheidachtig coronavirus wordt.”

0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en