Search

Het heeft geen zin om buiten mondmaskers te dragen; je kan het virus niet oplopen; dat is onmogelijk

Epidemioloog Luc Bonneux over de verplichting van mondmaskers buitenshuis.(DS) Enkel massaal delen van de wetenschappelijke info zal collectief inzicht geven en de ratio doen terugkeren. Een "verademing" in deze hysterische tijden.

Bron: Dirk Theuns 6 augustus

Epidemioloog Luc Bonneux over de verplichting van mondmaskers buitenshuis.(DS) Enkel massaal delen van de wetenschappelijke info zal collectief inzicht geven en de ratio doen terugkeren. Een "verademing" in deze hysterische tijden.

"Historici, filosofen en rectoren, ze hebben allen meningen over mondmaskers. Herman Van Goethem vindt het zelfs oké om ze buitenshuis op te leggen en af te dwingen (DS 5 augustus). Maar er is een groot verschil tussen meningen en feiten. Landen met een sterke epidemiologische traditie als Nederland of Zweden raden ze níét aan. Hun beleid is gebaseerd op kennis. In augustus is er evenveel bewijs voor het nut van mondmaskers als in maart (buiten de zorg): geen. Toch veroveren ze de wereld. Het mondmasker is nu een magisch instrument dat het kwaad moet bezweren.

De meerderheid van de beken­de infec­ties gebeurt binnen, door speekseldruppels. Het is redelijk te veronderstellen dat een mondmasker de overdracht van het virus minder gemakkelijk maakt. Bij onzekerheid mag je je beroepen op het voorzorgsprincipe. De baten van het dragen van maskers zijn onbekend, maar de schade, kosten en hinder zijn gering. Het is dus te verdedigen om het zekere voor het onzekere te nemen en maskers binnens­huis aan te bevelen.

Ik draag ze sinds juni in de supermarkt. In Nederland word ik daardoor meewarig bekeken. De Nederlanders dragen bijna nergens mondmaskers en het RIVM, het Nederlandse equivalent van Sciensano, adviseert ze niet in de openbare ruimte. De pandemie is er beter onder­ controle, dat zal zo blijven. Door nuchter beleid, met een betere sturing­ van de juiste informatie, heeft de burger een goed idee van de risico’s en is hij minder het slachtoffer van een chaotische malle­molen van richtlijnen.

Buitenshuis mondmaskers dragen is een andere kwestie dan binnenshuis. Bij recente grote manifestaties werden weinig mensen besmet. Er is overweldigend veel bewijs dat covid­-19 in de openlucht slecht spreidt. Een mondmasker dragen is dan even nuttig als look aan je voordeur hangen tegen vampiers. Bovendien is de hinder hier wel aanzienlijk: bij warm weer kunnen we schade veronderstellen, zeker bij ouderen en mensen met een verminderde longfunctie. Deze ochtend zag ik grootouders met mondmaskers op een speelplein, hijgende joggers kreunden voorbij zonder. Dat is waanzin.

Het is een schande dat dit wordt opgelegd en afgedwongen en dat de Belgische medisch wetenschappelijke wereld dat laat gebeuren. Mensen dragen mondmaskers buitenhuis, niet omdat het virus daar een bedreiging is, maar omdat de politie dat is. Dat is ongezond. Het wakkert de polarisering aan tussen mensen met smetvrees en mensen met corona­scepsis. Die laatsten hebben het gelijk aan hun kant als ze wijzen op een ontsporende staat die wille­keurige onzin oplegt met politie­geweld."

0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en