Search

Hij leerde zijn volk lezen

Schrijver Hendrik Conscience heeft honderden boeken geschreven. In 1883 kreeg hij in Antwerpen een standbeeld – toen ongezien voor een levende auteur – op het herdoopte Conscienceplein (voorheen Jezuïetenplein), vlakbij de Leeuw van Vlaanderenstraat. In zijn toespraak bij de onthulling van het standbeeld sprak Jan Van Beers voor het eerst de beroemde woorden “Hij leerde zijn volk lezen”, die de beeldhouwer Frans Joris als erkenningsleuze op de voet van zijn ontwerp had aangebracht.


Waarom eer ik Hendrik Conscience vandaag ?

Omdat de leuze "hij leerde zijn volk lezen " verloren gaat. We lezen niet meer. We vergaren geen kennis meer door te lezen. Velen zitten nog enkel geplakt voor hun tv. Ik krijg regelmatig de opmerking dat mijn posts " te lang " zijn en ik ze zou moeten opdelen in 4 stukken, terwijl ze lezen amper een paar minuten in beslag neemt ( en ik er vaak uren aan gespendeerd heb om informatie te vergaren en een post te schrijven )

Lieve, lieve mensen : het is nog nooit zo belangrijk geweest als NU om zoveel mogelijk te lezen, informatie te vergaren, uw rechten te kennen, te weten hoe ons democratisch systeem functioneert, wat er allemaal fout gaat. Onze toekomst wordt bepaald door ons, niet door een paar ministers, maar daarvoor moet u kennis vergaren door te lezen. Als u NIET weet hoe alles in mekaar zit, omdat u NIET leest, geen informatie inwint, hoe kan u dan uw eigen belangen en de toekomst van uw kinderen vrijwaren ?

Kom aub van achter die stomme tv die alleen maar extreem negatief nieuws brengt en ons voor de rest doet indommelen met soaps, series en spelprogramma's die enkel tot doel hebben ons nog meer te conditioneren ( denk aan " de anderhalve meter show " " the masked singer " ... ). Ziet u dat niet ? Hebt u het (nog) niet door ?

LEES, ALSOF HET JE LAATSTE DAG IS

LEES al mijn posts, van de eerste tot de laatste, inclusief de bronnen die er als link bijstaan; LEES boeken, LEES wetenschappelijke studies en rapporten over corona, LEES opiniestukken en artikelen van wetenschappers, artsen, klinische psychologen, LEES reglementen en wetten; ken uw rechten. Ik wens jullie een fijn literair weekend.


1 comment

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en