Search

Horeca: geen ruimte meer voor extra steun

"De horeca en andere sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis moeten niet hopen op extra steunmaatregelen. Daar is immers geen budgettaire ruimte meer voor. Dat verklaart Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zondag in De zevende dag op Eén.


De huidige steunmaatregelen blijven in werking, maar extra ondersteuning voor de horeca-, cultuur- en evenementensector, komt er niet, zei Jambon. "Zolang de horeca gesloten blijft, zullen er steunmaatregelen blijven, daar kan je niet op terugkomen. Maar ondertussen zitten we bijna aan een half miljard voor de horeca en bijna twee miljard voor het hele bedrijfsleven. Op lange termijn zullen we dat allemaal samen moeten terugbetalen." Wanneer er voor de getroffen sectoren beterschap op komst is, kan Jambon momenteel niet inschatten.


________

Het moratorium ( dat principieel afgelopen zondag verviel ) is verlengd tot in juni 2021. Hierdoor kunnen een aantal faillissementen nog ( langer ) vermeden worden.

Desalniettemin verkeren volgens het VBO 113.000 bedrijven in financiële moeilijkheden. Volgens de formele registers zijn er al behoorlijk wat bedrijven die sinds vorig jaar in WCO zitten en via d rechtbank tijdelijke of definitieve opschorting van betaling gevraagd hebben omdat zij hun schulden niet meer kunnen betalen.

Het voordeel van een WCO procedure is dat schuldeisers gedurende de duurtijd van de gunst, niet kunnen uitvoeren tegen hun schuldenaars. Dit is echter dweilen met de kraan open gezien de schulden niet verdwijnen. Ze blijven bestaan en stijgen in omvang in hoofde van bedrijven die kampen met steeds wederkerende uitgaven en doorlopende kosten terwijl zij geen inkomsten genieten wegens verplicht gesloten.

Dank zij de steunmaatregelen blijven bepaalde bedrijven artificieel bestaan. Voor velen volstaan die steunmaatregelen voor bedrijven die sinds 30.10.2020 andermaal gesloten zijn ( na een eerste sluiting gedurende 2 maanden tijdens het voorjaar van 2020 ) niet omdat ze zelfs de vaste kosten niet dekken.

Hoe het nu verder moet ? Time will tell ... maar het voorspelt niets goeds als de horeca, de evenementen sector en de cultuur sector nog lang gesloten blijven. Ze trekken het niet tot juni ( laat staan tot september zoals we in wandelgangen reeds opvangen ).

Over de reissector en de sector van vrijetijdsbesteding ( leisure = fitnessclubs, sportcentra, wellness, sauna, hamam enz.... ) is niet gesproken. Ook zij riskeren voor de bijl te gaan.1 comment

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en