Search

NOODHULP ARDENNEN

We weten ondertussen allemaal dat en welke schade de overstromingen op 15-16 juli 2021 veroorzaakt hebben. Vandaag, 8 dagen later zijn in sommige gemeenten en dorpen het puin gedeeltelijk geruimd maar in sommige vergeten dorpen is er nog er geen enkele bijstand verleend. Tal van huizen staan nog onder water. Het puin ligt er in de meeste dorpen nog bij zoals vlak na de ramp. Een aantal mensen hebben hun intrek genomen bij familie, een aantal andere zijn door Mecenas DELHAIZE ondergebracht in een hotel ( zij neemt de hotelkosten ten laste tot eind augustus ttz tot de verzekeringsmaatschappijen - die verzuipen in de aangiftes van schadegevallen - tussenkomst kunnen verlenen ), maar héél veel mensen kamperen letterlijk tussen het puin onder een in zeven haasten opgetrokken dekzeil waar gedoneerde tafels en stoelen zijn geplaatst.


Het leger verleent ( zeer eigenaardig ) geen assistentie. De Civiele bescherming ook niet. Zij zijn de grote afwezige in het rampgebied. Het Rode Kruis doet waar zij het beste in is : geld inzamelen. Voor de rest heeft zij op vandaag enkel sommige dorpen en gemeenten, maar lang niet alle, voorzien van watervoorraden. Meer dan 1.000 mensen hebben zich bij het Rode Kruis gemeld als vrijwilliger. Het was niet nodig, klonk het. Er speelt zich onder onze neus een regelrechte ramp af. Vanaf zaterdag zal het opnieuw gedurende 2 weken aanhoudend regenen. Volgens de satellietbeelden wordt er hevige regenval verwacht. De ganse zone kleurt rood.


De vele burgerinitiatieven zijn weliswaar absoluut fantastisch maar er worden niet verder gedacht dan de neus lang is. Noodlijdende mensen kunnen niets aanvangen met rijst, pasta en blikvoeding want ze hebben geen tools om maaltijden te bereiden. Er is geen structuur, geen organisatie en geen coördinatie. Het is totale chaos. En alsof dit alles nog niet erg genoeg is, zijn er ook al roofdiefstallen geweest ( oa in Honi ) waar gedoneerde shampoo, zeep, tandpasta en tandenborstels uit een niet beveiligd lokaal gestolen is.


VZW HANDS FOR FREEDOM heeft beslist om de organisatie en coördinatie van de noodhulp op zich te nemen. Om zicht te krijgen op de situatie hebben we de rampzones in kaart gebracht, contact genomen met de lokale bevolking om uit te maken wat de stand van zaken is en wat zij precies nodig hebben. Hieronder een overzicht :


1)- Getroffen dorpen en gemeenten a- langs de rivier La Vesdre vanaf de stuwdam van Eupen tot in Luik Chenée ( waar La Vesdre en de Ourthe samen komen ) Vaux-sous-Chèvremont Chaudefontaine La Brouck Trooz Fraipont Goffaintaine Pepinster Verviers Surdents Limbourg Bétane b) langs de rivier de Ourthe Streupas Collonster Tillf Méry Honi Esneux Chanxhe Petit Han Hotton Monville Durbuy ( geen bijstand meer nodig ) c) Naast het kanaal Nimy Blatton Theux d) naast de rivier Hogne Perluwez


2) Wat is er nodig ? 2.a. Campinggas stellen + reserve gas flesjes ( zodat de noodlijdende mensen eten kunnen klaar maken met de pasta, rijst, blikvoeding die door talrijke burger initiatieven al geschonken zijn en koffie zetten) generatoren/aggregaat + jerrycans benzine ( zodat de mensen elektriciteit kunnen genereren ) dompelpompen dweilen, aftrekkers, borstels, veegblikken, poetsproducten zeep, shampoo, tandpasta en tandenborstels handdoeken slaapzakken steelpannetjes, potten en pannen vuilniszakken 100 l of 60l grote tenten en dekzeilen werkgereedschap ( hamers, breekijzers, schroevendraaiers ... ) vers fruit en groenten BESTELWAGENS met chauffeur voor het transport !


Vzw HFF heeft al een dompelpomp voor vuil water en modder en een generator aangekocht maar dat is lang niet voldoende. Colruyt Hannuit en Colruyt Waremme schenken dweilen, emmers, kuisgerief, zeep, shampoo en tandpasta waarvoor GROTE DANK maar ook dat is lang niet voldoende. We krijgen wellicht ook een camion vol met 400 flessen water van 20 liter ( we wachten op bevestiging ) GAMMA en ACTION zijn aangeschreven en gebeld en verlenen enkel korting 15%. De vzw gaat hulpgoederen aankopen en rekent daarvoor op uw hulp.


Bijdragen kunnen gestort worden op de KBC rekening van vzw Hands For Freedom : BE 67 7340 4944 8787 BIC KREDBEBB met de vermelding " noodhulp Ardennen ". Met het geld zullen hulpgoederen gekocht worden


OPROEP VOOR HULP ( handenarbeid ) Zondag 25.07.2021 om 11 uur afspraak in het dorp Vaux-sous-Chermont. Een groep blijft ter plaatse om te helpen. Een andere groep reist door naar het dorp Trooz. Beide dorpen hebben nog geen bijstand gekregen. Op de baan langs de rivier La Vesdre die van Chénée Chermont naar Trooz loopt zullen we vanaf de rue Général Jacques onderweg ook stoppen aan huizen om de situatie op te meten en hulpgoederen te geven. De route is ligt op dezelfde baan naar de rivier wijzigt van naam als volgt : rue Général Jacques - avenue des Thermes - avenue de la Rochette. Breng de hulpgoederen die u wil doneren mee wanneer u komt. Er zullen nog andere hulpdagen voorzien worden. Zondag 25.07 is een begin.


Hebt u een camionette en bent u bereid om op en af te rijden, stuur dan een bericht naar team@hands-for-freedom. Dit geldt ook voor alle mensen die hulpgoederen kado willen doen en zich aanstaande zondag niet kunnen verplaatsen naar Vaux-sous-Chermont. Degenen die wel kunnen komen helpen : meldt u aan via team@hands-for-freedom, zodat we een duidelijk zicht hebben op het aantal handen en een planning kunnen opstellen van wie, wat, waar. Breng de hulpgoederen die u wil schenken mee.


Slotwoord : in een perfecte wereld zouden we alle 23 dorpen en gemeenten helpen, maar dat krijgen we niet voor mekaar. We beginnen met 2. Als we de mensen in Vaux-sous-Chermont en Trooz ( en alle mensen langs de rivier tussen die dorpen ) al vooruit kunnen helpen, hebben we al iets ongelooflijk goed gedaan. De andere dorpen zullen volgen volgens de noodwendigheden.

WIJ REKENEN OP JULLIE HULP !! Van harte Dank.

13 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en