Search

Ook dat nog...

Bron: Redactie24

De Belgische afdeling van het Internationaal Observatorium voor het Gevangeniswezen (OIP) heeft een opvallende oproep gedaan aan de minister van Justitie. De oproep komt er naar aanleiding van de sterk stijgende coronacijfers.

Het OIP vraagt de minister van Justitie om zoveel mogelijk gevangenen vrij te laten. Dat meldt ATV. "De gezondheidssituatie in de gevangenissen, net als bij de rest van de bevolking, is opnieuw zorgwekkend', klinkt het.

Het OIP klaagt de overbevolking in de gevangenissen aan. Het wijst er ook op dat toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het aangekondigd om het aantal mensen in de gevangenissen te verminderen.

Zo kan het een stuk makkelijker worden om er de coronaregels toe te passen. Besmette gevangenen kunnen daar ook makkelijker geïsoleerd worden. "Het is daarom van essentieel belang dat de minister de maatregelen hervat met als doel zoveel mogelijk gedetineerden vrij te laten, en op die manier de gezondheidscrisis te beheersen", aldus het OIP.


De voorbije dagen waren er al heel wat stakingen. Dat heeft volgens het OIP ook gevolgen voor de gevangenen zelf. Zo hebben velen onder hen geen toegang meer tot hun familie, hulpverleningsdiensten of een advocaat. "Een aanzienlijke schending van een aantal basisrechten, zoals bezoek."

Het OIP is een organisatie die als doel heeft het respect van de rechten van gevangenen te bewaken en schendingen van die rechten publiek aan de kaak te stellen.

0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en