Search

Ook dat nog

"Gelekte documenten tonen aan dat de kwaliteit van sommige vroege commerciële leveringen van Pfizer-BioNTech’s covid-19-vaccin ondermaats was. Meer bepaald het lage niveau van intact mRNA roept vragen op volgens The British Medical Journal (BMJ).


Bij die eerste commerciële loten (bedoeld voor de uiteindelijke uitrol van de vaccinatie) bleek slechts 55 procent van de werkzame mRNA-moleculen onbeschadigd. Uit de gelekte e-mails blijkt bovendien dat het EMA de oorzaak van de beschadigingen niet had kunnen achterhalen en dat ‘de veiligheid en de werkzaamheid van het vaccin nog vastgesteld moesten worden’.


Toen het in december zijn analyse van het Pfizer-BioNTech covid-19-vaccin uitvoerde, was het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het slachtoffer van een cyberaanval. Meer dan 40 megabyte aan geheime informatie uit de beoordeling van het agentschap werd gepubliceerd op het dark web en verschillende journalisten – waaronder van The BMJ – en academici over de hele wereld kregen kopieën van de lekken toegestuurd. Ze kwamen van anonieme e-mailaccounts en de meeste pogingen om met de afzenders te communiceren waren niet succesvol. Geen van de afzenders onthulde hun identiteit, en het EMA zegt dat het een strafrechtelijk onderzoek voortzet.


The BMJ heeft de documenten gezien, waaruit blijkt dat regelgevers grote zorgen hadden over onverwacht lage hoeveelheden intact mRNA in batches van het vaccin die voor commerciële productie waren ontwikkeld.


Een andere bezorgdheid zijn de lipide nanopartikels die gebruikt worden om het mRNA te omhullen. Ook daar werd volgens BMJ niet echt een antwoord op gegeven.

Vaccins op basis van mRNA en lipide nanopartikels zijn nieuw. Critici beweren dat de ontwikkelingen te snel gaan en dat we eigenlijk vandaag nog in een grote testfase zitten. Ook op de lange termijn gevolgen van het vaccin en dan meer bepaald VAE(R)D is nog geen zicht.


Voor de wetenschappelijk studie klik hier : The EMA covid-19 data leak, and what it tells us about mRNA instability https://www.bmj.com/content/372/bmj.n627

https://pnws.be/eerste-mrna-vaccins-van-pfizer-waren.../
0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en