Search

Opiniestuk: Afstand, afstand, afstand

Na een jaar 'Dagelijkse Kost " met Marc Van Ranst op VRT, Terzake, De Afspraak, VTM en nog een lange reeks anders spelprogramma's en talkshows, worden we nu al een paar weken elke dag, op elke zender en in elk programma getrakteerd op gratis animatie door Stevie-no-Wonder, zo af en toe overgoten met een pikante saus van ene Erika Vlieghe die zich niet geneert om hardop te zeggen dat de mensen moeten stoppen met zeuren.

Ik begin President Marc te missen, echt hè. Ok, ik heb mij het afgelopen jaar een paar keer blauw geërgerd aan zijn extravagante uitspraken, een Keizer waardig en me vaak de bedenking gemaakt dat ons land vervallen was in een ware Virocratie maar .... wat Steve&Erika allemaal uit hun kas slagen... tjonge, tjonge.


Van de week zat Steve in Terzake tegenover de grote baas van de federatie Horeca Vlaanderen die er op wees dat er in Nederland buiten nooit een mondmaskerplicht is geweest en de Nederlandse experten virologen dit nooit nuttig hebben geacht omdat de kans op overdracht van besmettingen via aerosolen buiten zo goed als onbestaande is ( wat overigens juist is ). Stevie-no-wonder was het niet eens met de visie van zijn Nederlands collega virologen,zei hij. Dat hij zelf veearts van vorming is en zijn kennis in virologie bij de mens vergelijkbaar is met een verloren rijstkorrel in de Gobi woestijn ter hoogte van Mongo(o)lië, deed even niet Terzake.


En wat zien we nu ? Hij is het weer niet eens. Ja, hij vindt dat hij de premier moet aanvullen. De premier heeft het niet goed uitgelegd toen hij tijdens de persconferentie zei : buiten, buiten, buiten.

Hij had er ook bij moeten zeggen " afstand, afstand, afstand ".

"Dat is wat heel belangrijk is in deze fase van de pandemie. De komende weken zijn echt cruciaal. Als we de komende drie weken goed overleven, dan denk ik dat wat nu voorgesteld is realistisch is.

Ik kan begrijpen dat er een evenwicht is gezocht tussen perspectief geven en voorzichtig blijven, maar wij wetenschappers zijn er toch niet helemaal gerust in en wij gaan blijven waarschuwen voor de cijfers ". Ja, want de ziekenhuisopnames blijven stijgen voegden de heuveltjes van Erika er nog aan toe.


Dat er gisteren, 05.03, amper 1.914 mensen in één van de 104 ziekenhuizen lagen, ofwel een gemiddelde van 18,5 patiënten per ziekenhuis of in sommige het dubbele en in andere geen enkele, zei the Fantastic Two er natuurlijk niet bij, want anders zouden ze zich ontiegelijk belachelijk maken. En dat van die 1.914 ziekenhuisopnames er slechts 151 nieuwe waren en diezelfde dag ook 161 mensen het ziekenhuis verlaten hebben, dat was helemaal Topsecret. Staatsgeheim. Da moge we ni wete.


Dat het absurd is om het volk verder te blijven opsluiten in een sociale bubbel met één knuffelcontact voor amper 1.914 ziekenhuisopnames, de duurtijd van de ziekenhuisverblijven zeer kort is, gemiddeld 3 dagen behalve voor bejaarden en personen met onderliggende aandoeningen, da moge we ook ni wete.

Het zijn nochtans zijn eigen woorden toen hij een tijdje geleden met uitgestreken gezicht in de pers zei : " het gemiddeld profiel van een patiënt is een man van 70 die 100 kg weegt "

Maar ja, de kerel heeft dan ook zoveel aan zijn hoofd dat hij wel eens vergeet wat hij in eerder stadium allemaal gezegd heeft.


En Stevie-no-wonder was hiermee nog niet uitgepraat hoor. Neen.

"Het vergroten van het aantal contacten van vier tot tien is een grote sprong.", zegt Van Gucht. "Dat zijn tien mensen met wie je veilig kan afspreken, met afstand en een beetje de discipline erin houden. Die verandering van vier naar tien heeft vooral te maken met het draagvlak, de motivatie van de mensen, want op zich is de context niet gunstiger. Het aantal op zich verontrust mij niet, maar wat men precies gaat doen en of men zich wel aan de regels gaat houden."


Seriously ? Een grote sprong ? Omdat we vanaf nu buiten met 10 man mogen samen komen in plaats van met 4? Ik zou graag eens een wetenschappelijke studie zien ( 1 is genoeg ) waarin de overdracht van " besmettingen " buiten bewezen wordt geacht. En, ik zou ook graag eens zien dat den Steve uitlegt waarom Nederland dan niet volledig plat ligt. 100% besmettingen ipv 5,5%, van het totaal aantal testen, zoals .... bij ons.


Ik word plots overvallen door een visioen van de Steve die 's morgens, na de dagelijkse kilo gel in zijn haar te hebben gesmeerd ( how very eighties ! ), zijn natte dromen wil omzetten in realiteit en in de spiegel verschillende nepsnorretjes onder zijn neus houdt om na te gaan welke hem het beste past. Die van Jozef of die van Adolf.


We zijn in ieder geval flink gesjosht met President Marc en premier Steve. En de voormalige Iron Lady in de UK, zal nu ook wel haar wenkbrauwen fronsen met onze Erika. Zelfs zij zou haar ijsschaatsen van weleer netjes in de kast hebben laten staan. Glad ijs is gevaarlijk. Je kan er ferm mee op je bek gaan. https://www.msn.com/.../volgende-drie.../ar-BB1eiLNB...1 comment

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en