Search

Opiniestuk De Tijd over de VRT

Bron: DE TIJD. Opiniestuk van Elke Cloots. Dank je wel Elke


"De openbare omroep moet niet alleen betrouwbare informatie brengen, maar ook kritisch staan tegenover de genomen maatregelen.

Het coronavirus en de maatregelen die het moeten bedwingen domineren al maanden het nieuws. Moeten we het dan ook niet eens hebben over dat laatste: het nieuws? Is het niet stilaan tijd om de balans op te maken van de manier waarop de Vlaamse media hebben bericht over deze ongeziene gezondheidscrisis? '


Is het niet stilaan tijd om de balans op te maken van de manier waarop de Vlaamse media hebben bericht over deze ongeziene gezondheidscrisis? 'De media' is uiteraard een begrip dat vele ladingen dekt, Maar laat ons beginnen met de openbare omroep, de VRT. Waarvoor zeker in tijden van crisis een uitermate belangrijke rol is weggelegd.

Wat is de rol van een openbare omroep in tijden van crisis? Die rol is dubbel, stelt de Raad van Europa, een internationale organisatie die waakt over mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in Europa. De openbare omroep moet het publiek informeren over de pandemie en over de maatregelen die de overheid neemt. Die informatie moet accuraat en betrouwbaar zijn. De openbare omroep moet een lichtbaken zijn in de vloedgolf van ware en onware informatie die de burger overspoelt en soms naar adem doet happen. Zeker in een gezondheidscrisis als deze, is de toegang tot waarheidsgetrouwe informatie primordiaal. Niet alleen omdat de burger op die informatie simpelweg recht heeft, maar ook omdat een goede kennis van de maatregelen kan bijdragen tot de naleving ervan, en dus tot de bestrijding van het virus.


Daarnaast moet de openbare omroep de overheid aan kritiek blootstellen, omdat de pers en zeker de publieke omroep de waakhond is van onze democratie. De publieke omroep moet het antwoord dat onze politici geven op de pandemie kritisch tegen het licht houden."

0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en