Search

Ter info: na Italië nu ook de Nederlandse horeca-uitbaters die - onwettig - terug open gaan


https://www.facebook.com/merudi/videos/3584422978320316

Er is echter een wezenlijk verschil tussen Italië en Nederland.

In Italië is de horeca niet in lockdown. Alle café's en restaurants zijn open tot 18 u (*). Omdat ze 's avonds het beste de kost verdienen en velen het water financieel aan de lippen hebben staan, hebben tienduizenden horeca uitbaters beslist om vanaf vandaag ook s'avonds gewoon open te blijven. En, het volk gaat daar in mee. Er circuleren op social media al tal van video's van restaurants die afgeladen vol zitten met stralende gezichten van zowel de uitbater als de klanten. Tot dusver nog geen rellen, noch arrestaties of boetes. Het lijkt vrij rustig te verlopen. Mogelijks krijgen we daar later beeldmateriaal van te zien in de ene of de andere richting.


Nederland is een ander verhaal. Daar is de horeca wel volledig in lockdown geplaatst. Weliswaar een eind later dan in België maar sinds een paar weken zit daar toch ook alles achter slot en grendel.

Als morgen duizenden cafe's en restaurants terug open gaan omdat de schuldenberg zo hoog is dat ze niet anders kunnen, ben ik wel eens benieuwd hoe dat gaat verlopen. Ook daarvan zal ongetwijfeld beeldmaterieel circuleren.


(*) Dixit de experten zijn de horeca grote besmettingshaarden.

Italië bewijst het tegendeel en Zweden overigens ook.

Op een totale bevolking van 60.413.000 mensen zijn in Italië tot op vandaag 2.368.000 positief getest ( 4,18% van de bevolking ofwel behoorlijk minder dan bij ons ). 2.520 mensen zijn vandaag nog ernstig ziek. Dat is 0,0000043% van de bevolking. In Zweden is er nooit een lockdown geweest noch mondmasker plicht. Enkel adviezen en aanbevelingen.

Op een totale bevolking van 10.133.000 inwoners zijn op heden 523.486 positief getest ( 5,17% van de bevolking wat ongeveer gelijk is met België de afgelopen 2 weken ). 356 mensen zijn vandaag nog ernstig ziek wat niet veel meer is dan bij ons ( 343).


De internationale pers heeft in december 2020 uitvoerig bericht over het indienen van een wetsvoorstel in Zweden (pandemiewet ) waaruit zij voorbarig concludeerde en tot voor kort bleef volharden dat Zweden ook wel in lockdown zou gaan.

Ik heb vrienden in Zweden daarover aangesproken. Zij weten van niets, zeggen ze. Het wetsvoorstel is - net zoals overigens in Denemarken - door de bevolking afgeschoten en heeft de vereiste stemmen niet gehaald.

Geen lockdown en mondmaskerplicht in het vooruitzicht.

Op de keper beschouwd, is dit tenandere ook niet nodig nu de WHO zelf aangegeven heeft dat mag beschouwd worden dat de epidemie in een land onder controle is als de besmettingsgraad maximaal 5% bedraagt. Daar zit Zweden zo ongeveer aan ( zonder maatregelen ), Italië ook en België... ook.


Hoe is de situatie in België ?

Op 15.01 lagen er in totaal 1.877 mensen in het ziekenhuis waarvan 134 nieuwe opnames. 151 mensen hebben het ziekenhuis op 15.01 verlaten. Pro memorie nog even herhalen :

  • het gemiddeld profiel van een ziekenhuispatiënt is een man van 70 jaar die 100 kg weegt

  • 92% van de patiënten heeft een andere chronische aandoening

  • de ziekenhuisopnames zijn kort. Gemiddeld 3 dagen ( behalve voor meer ernstige gevallen die echter afnemen; er lagen op 15.01 nog 343 mensen op intensieve, ofwel 15 minder dan even voordien).

  • + 11.497.000 Belgen zijn gezond/niet ziek.


Bij ons is er echter hoegenaamd geen sprake van enige heropening van de horeca op korte termijn terwijl nochtans een aantal experten aanraden om het wel te doen om de besmettingen binnen de familiale sfeer in te perken.

De horeca heeft nl. zwaar geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen waaronder gegarandeerde afstand tussen de tafels, verplichte mondmaskerdracht wanneer men het restaurant betreedt tot aan de tafel en telkens wanneer men de tafel verlaat.

Alle horeca uitbaters hebben netjes de tracing formulieren laten invullen door al hun klanten. Is er ooit onderzoek gedaan op basis van die tracing formulieren om na te gaan hoeveel % van alle café -en restaurantbezoekers binnen de 10 dagen volgend op hun uitstapje positief getest hebben en hoeveel % effectief ziek is geworden ? Ik denk het niet. Volgens de verklaringen van de horeca uitbaters zijn die tracing formulieren namelijk nooit opgevraagd geworden.

De beslissing tot sluiting van de horeca per 18.10.2020 is genomen zonder harde bewijzen. Het is pas een week later dat Erika Vlieghe op de proppen is gekomen met een studie van de K.U.L waaruit bleek dat de horeca wel degelijk besmettingshaarden zijn omdat uit een onderzoek in China, tijdens de eerste golf....


Zullen de Belgische horeca uitbaters in de voetsporen van hun collega's in de buurlanden treden ? Time will tell.

We zullen nu met zijn allen eerst maar eens reikhalzend uitkijken naar het effect van de heropening van de horeca in Nederland morgen 17.01.2021 ( één dag, meerder dagen of permanent ) en de uitbreiding van het sluitingsuur in Italië.

Als de theorie van Marckse & co klopt moeten we binnen maximum 10 dagen in Italië en Nederland een ware explosie van besmettingen en zieken zien. Over Zweden zullen we maar even zwijgen. Zij weten al hoe het zit.

0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en