Search

Vergoedingen van farmareuzen voor seminars

Het was de Franstalige zender RTL die vreemde zaken vond bij de virologen. De journalisten tikten de namen in van de virologen die dagelijks op tv te zien zijn in de databank van betransparant en vonden een paar verrassingen.


De site vermeldt de bonussen en voordelen die farmaceutische bedrijven aan artsen en virologen hebben toegekend. In 2019 ontving de interfederale woordvoerder Yves van Laethem volgens RTL zelf 2.025 euro van Pfizer, de eerste leverancier van vaccins.


“In die tijd was het een nieuw antibioticum, dus iets dat niets te maken had met de vaccinatietak van het betreffende bedrijf”, zegt Yves van Laethem.


Dus geen belangenverstrengeling? “Voor mij geen belangenverstrengeling. En het werd ook onderzocht door de ethische commissie van de Hoge Gezondheidsraad, die van mening was dat dit soort diensten me niet in een positie bracht waarin ik het bedrijf zou bevoordelen voor een vaccin”, legt Yves van Laethem uit.


Viroloog Marc Van Ranst van zijn kant heeft volgens RTL en overgenomen door de media de voordelen gecumuleerd, niets daarentegen over Emmanuel André.

“Dit zijn”, zegt Marc Van Ranst, “seminars die aan artsen worden gegeven en gesponsord door farmaceutische bedrijven”. Het gaat concreet om Hologic, MSD, Pfizer, Sanofi en GlaxoSmithKline.


De vergoedingen die MVR in 2019 ontvangen heeft van pharmareuzen voor toespraken op seminars ( 2020 nog niet gekend ) :

Hologic : 1.500 € MSD Belgium : 2.285 € Pfizer : 2.415 € Sanofi : 2.400 € + 420,73 € kosten GSK : 3.000 € + 196 € kosten totaal : 11.600 € + kosten voor 5 seminars

______ Er is op zich inderdaad niets mis met het ontvangen van een (royale ) vergoeding voor het geven van een seminar maar .... het moge wel duidelijk zijn dat je pharmabedrijven te vriend wil houden, want als je ze tegen de haren instrijkt wordt je niet meer gevraagd om seminars te geven en valt er een toch wel aardig inkomen op jaarbasis weg.

Bent u benieuwd naar de vergoedingen die in 2020 uitgekeerd zijn? Ik ook.0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en