Search

Weer een geweldige factcheck 😂

"Voorwerpen kunnen na vaccinatie op injectieplek blijven kleven, maar niet door magnetische kracht. De universiteit van Namen deed de test om antivaxers de wind uit de zeilen te halen.


Verschillende mensen melden op sociale media dat er na covid-vaccinatie metalen voorwerpen op de plek van de injectie blijven hangen. Daaruit concluderen ze dat de arm magnetisch wordt na vaccinatie. Dat is klinkklare onzin, maar niet onschuldig. Antivaxxers gebruiken het om aan te tonen dat de vaccinatie een complot is, verklaarde Jean-Michel Dogné (Universiteit Namen) op de persconferentie van de taskforce vaccinatiestrategie. Daarom vond hij het belangrijk om de foute informatie te weerleggen.


Dogné stelde ook bij zichzelf vast dat na vaccinatie op de injectieplek een smartphone bleef plakken. Bij vier mensen die verschillende coronavaccins kregen (Moderna, Janssen en Pfizer) deed hij de test.


Uit het beperkte onderzoek blijkt dat er inderdaad heel wat voorwerpen na vaccinatie aan de arm kunnen blijven hangen, zoals muntstukken, smartphones, messen uit inox, aluminium bestek. Net zo goed blijft ook niet-magnetisch materiaal kleven, zoals een glazen petrischaaltje. Aan de andere arm, waar niet gevaccineerd is, was dat niet het geval.


Met de hulp van collega-natuurkundigen aan de universiteit mat Dogné het magnetisch veld rond de arm. Dat bleek uiterst zwak te zijn. ‘Logisch, gezien de vaccins geen metalen bevatten’, zegt Dogné.


Bovendien verdween ook de adhesie van de voorwerpen als er talkpoeder op de arm aangebracht werd. Dat poeder werkt dehydraterend.


‘Een mogelijke hypothese is dat de injectie voor een lokale ontstekingsreactie zorgt, wat kan leiden tot afscheiding van vocht en talg’, zegt professor vaccinologie Pierre Van Damme (UAntwerpen).

-----------------------------------------

Nee, na vaccinatie wordt je arm niet magnetisch, gezien er geen metalen in het vaccin zitten en, als je talk op je arm strooit verdwijnt de adhesie.

Als fact-check kan dit tellen !


Wat heeft Mijnheer Dogné nu precies weerlegd ?

Helemaal niets. Nul, komma, nul bewijs.


En het wordt nog beter met de uitleg van Pierre Van Damme. Je arm wordt mogelijk magnetisch omdat de injectie voor een lokale ontstekingsreactie zorgt, wat kan leiden tot afscheiding van vocht en talg.


Mmm, vocht en talg veroorzaakt magnetisme op de plaats van injectie ? Nou ! Verklaar dat wetenschappelijk maar eens....


De grote hamvraag is en blijft : hoe komt het dat metalen voorwerpen bij sommige mensen ( gevaccineerden EN niet gevaccineerden ) op één specifieke plaats ( de rechterarm ) blijven plakken en bij anderen niet ?


Halloooo wetenschap ! Kunnen we een fatsoenlijke uitleg krijgen ? (en laat de fact-checkers deze keer maar thuis )


0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en