Search

Werkgever en verplichten vaccin: do's & don'ts (bron Acerta)

Wat kan en mag je doen als werkgever?


Je kan je werknemers NIET verplichten zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, aangezien hier (momenteel) geen wettelijke basis voor is. Er zijn immers strikte regels bij verplichte vaccinaties, en er zijn vandaag maar drie vaccins die hiervoor in aanmerking komen (hepatitis B, tuberculose en tetanus).


Aangezien er geen vaccinatieverplichting is, kunnen werkgevers hun medewerkers NIET weigeren op de werkvloer. Maar de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten uiteraard wel gevolgd worden.


Of een medewerker al dan niet gevaccineerd is, is een persoonlijk gezondheidsgegeven en dat valt onder de “Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Je mag gezondheidsgegevens NIET verwerken, tenzij de wet hierop een uitzondering maakt (*) of de betrokkene een vrije uitdrukkelijke toestemming verleent. In een arbeidsrelatie is er echter sprake van een gezagsrelatie, waardoor die toestemming in principe NOOIT vrij kan zijn. Kortom, je mag je werknemer NIET om een bewijs van vaccinatie vragen én zelfs NIET vragen of hij/zij wel gevaccineerd is. Een lijst bijhouden met wel- en niet-gevaccineerde medewerkers mag dus ook NIET.


Werkgevers mogen GEEN onderscheid maken tussen medewerkers die wel of niet gevaccineerd zijn. Een medewerker die weigert om zich te laten vaccineren, mag op GEEN ENKEL MANIER benadeeld worden ten opzichte van de andere medewerkers. Iedereen (wel of niet gevaccineerd) moet trouwens de geldende preventieve maatregelen blijven volgen.


De werkgever mag GEEN medewerkers straffen die zich niet laten vaccineren of die anderen besmetten (behalve als de besmetting het gevolg is van het niet respecteren van de geldende preventieve en beschermingsmaatregelen). De werkgever mag GEEN medewerkers belonen die zich wél laten vaccineren (bijvoorbeeld door een specifieke premie te voorzien). Ook een werknemer een andere functie geven, of hem zelfs ontslaan vanwege een niet-vaccinatie mag NIET.


https://www.acerta.be/.../vaccinatie-tegen-corona-dos-and...1 comment

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en