Search

Wiskunde en corona : waarom een ganse bevolking testen geen goed idee is - KNACK

Wiskundige Professoren Filip Moons en Ellen Vandervieren: "Iedereen testen op Covid-19 is niet alleen praktisch onhaalbaar, zelfs moest het kunnen is het echt geen goed idee. Het aantal vals positieven zou de resultaten namelijk sterk vertekenen.'

Bron: KNACKWat viel er reeds op 28.03.2020 te lezen in Knack ? Wiskunde en corona : waarom een ganse bevolking testen geen goed idee is.

Wiskundige Professoren Filip Moons en Ellen Vandervieren : "Iedereen testen op Covid-19 is niet alleen praktisch onhaalbaar, zelfs moest het kunnen is het echt geen goed idee. Het aantal vals positieven zou de resultaten namelijk sterk vertekenen.'

Testen doen niet wat de meeste mensen ervan verwachten

Weinig mensen staan stil bij de feilbaarheid van medische tests. Wat de uitslag van een test ook is, er is altijd een kans dat deze verkeerd is. De accuraatheid van medische tests wordt dan ook in vakjargon uitgedrukt in termen van sensitiviteit en specificiteit:

- Sensitiviteit is het percentage terecht positieve uitslagen. Het drukt uit hoeveel procent van de besmette mensen ook positief test.

- Specificiteit is het percentage terecht negatieve uitslagen. Het drukt uit hoeveel procent van de niet-besmette mensen ook negatief test.


De ideale Covid-19 test heeft zowel een sensitiviteit als specificiteit van 100%, wat betekent dat de uitslag van de test altijd overeenstemt met je werkelijke Covid-19 besmettingsstatus. Het enige probleem is dat zo'n ideale test niet bestaat en de kans is ook bijzonder klein dat deze er ooit zal komen.


Zelfs met een positieve test in de hand, heb je als willekeurige Belg maar 60% kans om effectief besmet te zijn.
0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en