Search

Zo is dat

Post van Joren Vermeersch"Een dag nadat N-VA de heropening van de terrassen op 1 april vroeg, met het solide argument dat dit veel veiliger is dan de mensen te laten samentroepen in parken en op pleinen, boort Minister Vandenbroucke die wens al de grond in. "De cijfers stijgen weer", heet het.

Ik check de cijfers dagelijks op sciensano. Wat ziekenhuisbezetting betreft blijkt dat inderdaad te kloppen. Alleen valt er op die cijfers wel één en ander aan te merken. Vooreerst zijn daarin ook alle patiënten begrepen die opgenomen werden voor een andere reden en pas na opname bij de routinetest positief bleken, zonder symptomen te ontwikkelen. Daarnaast jaagt ook het gekende fenomeen van virus-circulatie in de klinieken zelf deze cijfers de hoogte in, wederom zonder noodzakelijk ook symptomen te veronderstellen.

Het is vanuit democratisch oogpunt niet kies om zulke belangrijke beslissingen te laten afhangen van cijfers die geen helder en accuraat beeld bieden op de werkelijke medische impact van de epidemie. Burger en politiek hebben daarom recht op de volgende data: hoeveel mensen laten zich opnemen OMWILLE VAN corona-symptomen en hoeveel daarvan behoeven intensieve zorgen.

Zo moeilijk kan dat niet zijn, maar toch weigert men al maandenlang om die cijfers publiek vrij te geven. Nochtans onthulde HLN in december al dat men over die cijfers beschikt. Sciensano kiest er bewust voor om maximale en dus opgeblazen data weer te geven. Waarom? Omdat hogere cijfers politiek handiger zijn.

Ik kan mij daar geweldig in opjagen. En nog iets waar ik mij druk in kan maken: houd nu toch eens op met doen alsof het openen van de terrassen een verplichting zou inhouden voor obese tachtigers met onderliggende aandoeningen om daarop plaats te nemen. Je kunt de terrassen perfect openen met gezonde afstand én met een advies aan kwetsbare doelgroepen om nog even te wachten met horecabezoek tot ze hun prik hebben gehad. Dat laatste had ondertussen overigens al lang geregeld moeten zijn, maar mijn twee grootouders van 93 hebben nog maar eergisteren hun uitnodiging gekregen. We zijn verdorie half maart!

Voor ik afsluit nog een woordje over de corona-cijfers: de positiviteitsratio in Vlaanderen schommelt nog steeds (al vier maand lang) rond de 5-6%. Bij ons is vooralsnog geen zorgwekkende situatie gaande. Wél stellen we vast dat het bij onze Waalse vrienden wederom veel hoger ligt. Zo zit Henegouwen aan 10 % en Namen zelfs al aan 11 %. Dat is dus de werkelijke reden waarom de terrassen in Vlaanderen niet open mogen: men wil mordicus alles nationaal blijven regelen. Wanneer krijgen we eindelijk eens dat gediversifieerde beleid per provincie?

__________ Andere persoon ( de zoveelste ), zelfde conclusie.

0 comments

Recent Posts

See All

UPDATE NOODHULP ARDENNEN

24.07.2021 13.00 uur We moeten de actie van morgen 25.07. uitstellen. De Gouverneur van Luik heeft geadviseerd om te evacueren. De stuwdam van Eupen wordt vandaag terug open gezet omdat er vandaag en